Firma, która od kilku lat eksportuje zdrową żywność do USA.
- Dzień Dobry Panie Tomaszu. Jak to się stało, że z eksportera postanowił Pan stać się lokalnym dystrybutorem?
- Witam serdecznie Panie redaktorze. Myśl o wejściu na rynek polski towarzyszyła mi od początku mojej działalności. Jednak kilka lat temu nie byliśmy gotowi na przyjęcie towaru o wysokiej jakości po nieco wyższej cenie, gdyż nasze społeczeństwo nie miało wystarczającej wiedzy na temat substancji, które są dla nas niebezpieczne. Zostaliśmy przyzwyczajeni do produktów niskiej jakości a co z tym idzie niskiej ceny.
- Główną ideą naszej firmy jest dostarczenie odbiorcom przetworów naturalnych, które nie zawierają żadnych konserwantów ani barwników. Dzięki nowoczesnej technologii jesteśmy w stanie zaoferować naszym klientom produkty wysokiej jakości jednocześnie zachowując tradycję ich pozyskania. Doskonałym przykładem jest nasza śliwka węgierka wędzona w nowoczesnych wędzarniach przy zachowaniu staropolskiej tradycji wędzenia drewnem śliwy. Właśnie dzięki zachowaniu przepisów pochodzących z Borowego Dworku możemy zachować niepowtarzalny doskonały smak wszystkich naszych produktów.
- Co wyróżnia Państwa produkty od produktów, które można znaleźć na półce w każdym supermarkecie?
- Głownie skład naszych przetworów. Nie pozwolilibyśmy sobie na „trucie” naszych odbiorców. Dla przykładu w produkcji syropów owocowych nie stosujemy syropu glukozowo - fruktozowego, jedynie naturalny cukier buraczany. Dbając o jakość, sposób konserwacji naszych produktów przeprowadzamy według książek pochodzących z roku 1898r.
- Jaki to sposób?
- Proszę wybaczyć, ale jest to tajemnica naszej firmy. Jednakże mogę Państwa zapewnić, że chodzi tylko i wyłącznie o sposób pasteryzacji.
- Panie Tomaszu w promowaniu swoich produktów kładzie Pan nacisk na pochodzenie produktów z których są robione przetwory Borowego Dworku. Czym one wyróżniają się od innych produktów?
- Doskonałe pytanie! Nasze warzywa oraz owoce są uprawiane w szczególnym miejscu. Bory Tucholskie w Polsce są uważane – i słusznie – jako teren szczególnie ekologiczny. W pobliżu kilkudziesięciu kilometrów nie znajdują się żadne przedsiębiorstwa, które mogłyby zagrozić zanieczyszczeniem tych terenów.
- Jest jakiś produkt, który mógłby wyróżnić Państwa przetwory od pozostałych, obecnych na rynku?
- Zdecydowanie! Mamy coś, czego nie ma żaden inny producent w Polsce. Jest to nasz sztandarowy produkt, którym są dżemy słodzone winogronem. Oczywiście znów się powtórzę, jest to przepis który pochodzi ze staropolskiej książki z Borowego Dworku, jednak ten produkt zasługuje na szczególną uwagę, ponieważ 100% jego składu to tylko i wyłącznie owoce, bez zawartości cukru.
- Doskonale! Dziękuję Panu za wyjaśnienie czym tak naprawdę są Państwa produkty. A odbiorcom życzę smacznego!
- Również dziękuję za umożliwienie zaprezentowania mi naszych przetworów. Smacznego!
Red. Damian Mucha