Dzisiaj jest: 16.5.2025, imieniny: Andrzeja, Jędrzeja, Małgorzaty

Gluten – wrogiem nr 1 przy celiakii

Dodano: 6 lat temu Czytane: 5296 Autor:

Gluten – jeszcze nie tak dawno temu ludzie masowo rezygnowali z tego składnika w swojej diecie. Powód? Miało to im zapewnić zdrowie i witalność.

Gluten – wrogiem nr 1 przy celiakii
Ale czy stosowanie diety bezglutenowej ot tak jest dobrym pomysłem? Niekoniecznie. Istnieje jednak pewna choroba genetyczna, która sprawia, że nawet najmniejsza dawka glutenu może być szkodliwa. Tą chorobą jest celiakia.

Celiakia uszkadza jelita i prowadzi do poważnych niedoborów pokarmowych

Celiakia jest autoimmunologiczną chorobą genetyczną, w której po zjedzeniu produktu z glutenem – białkiem obecnym w pszenicy, życie, jęczmieniu, owsie i w zbożach im pochodnych – dochodzi do uszkodzenia kosmków jelitowych.
W efekcie upośledzone zostaje wchłanianie znajdujących się w pożywieniu składników odżywczych. Długo nieleczona celiakia może być przyczyną różnych problemów ze zdrowiem – anemii, osteoporozy, a nawet raka jelita cienkiego.
Celiakia jest trwałą nietolerancją pokarmową, a jedyną szansę na uporanie się z jej objawami daje ścisła dieta bezglutenowa. Chory nie może z niej jednak zrezygnować po ustąpieniu dolegliwości, jeśli to zrobi – dolegliwości powrócą.

Celiakia i jej różne oblicza

Objawy trwałej nietolerancji glutenu mieć bardzo różny charakter. Przy klasycznej postaci celiakii dominują dolegliwości ze strony układu pokarmowego. Są to m.in. bóle brzucha, wzdęcia, wodniste stolce, zaparcia czy wymioty. Ta postać celiakii występuje tylko u 10% chorych, głównie u dzieci.

Częściej mamy do czynienia z tzw. celiakią skąpoobjawową, w której przebiegu może wystąpić: anemia, afty i zapalenie jamy ustnej, zanik szkliwa zębowego, zmiany skórne, bóle głowy, bóle kostno-stawowe, uczucie zmęczenia, zmiany nastrojów, depresja, nawykowe poronienia, a nawet niepłodność. Oprócz dwóch wymienionych typów celiakii mamy jeszcze tzw. celiakię ukrytą (latentną), której nie będą towarzyszyły żadne objawy. Choroba może się jednak uaktywnić w późniejszym życiu.
Z uwagi na mało charakterystyczne przebieg i fakt, że celiakia może przez długie lata w ogóle nie dawać o sobie znać, jej rozpoznanie jest dość trudnym zadaniem. Statystycznie, jedynie 5% pacjentów udaje się usłyszeć prawidłową diagnozę. Oznacza to, że aż 95% chorych, nie wie, że cierpi na to schorzenie.

Celiakia – badanie genetyczne umożliwi szybką diagnozę

Badanie DNA w kierunku celiakii powinno być badaniem otwierającym całą diagnostykę. Celiakia występuje bowiem tylko u osób mających do niej genetyczne predyspozycje. Konkretnie u posiadaczy układu genów HLA-DQ2 i/ lub HLA-DQ8. To czy, któryś z tych genów jest u nas obecny możemy sprawdzić, robiąc prosty test DNA. Negatywny wynik badania już na zawsze wyklucza celiakię, pozytywny, jeszcze o niczym nie przesądza i wymaga dalszej diagnostyki.
Pacjenta kieruje się wówczas na badania serologiczne, które mają stwierdzić, czy poziom przeciwciał typowych dla celiakii jest u niego podwyższony. Jeśli tak, chorobę potwierdza się. Następnie można zaplanować odpowiednie postępowanie – zwykle polega ono na zastosowaniu u chorego diety bezglutenowej.

Więcej informacji znajdziesz na https://www.testdna.pl/celiakia

Dieta bezglutenowa – pozwoli uniknąć anemii, osteoporozy i raka jelita

Całkowite wyeliminowanie glutenu z diety sprawia, że uszkodzone kosmki odtwarzają się. Z czasem jelito cienkie znów jest zdolne do wchłaniania składników odżywczych, a problem niedoborów pokarmowych znika.  Dla chorego oznacza to nie tylko poprawę komfortu życia, ale również mniejsze ryzyko zapadnięcia na takie schorzenia jak anemia, osteoporoza czy rak jelita cienkiego.
 
Źródło: https://www.testdna.pl/celiakia
Warszawa Praca | Oferty pracy Warszawa | Warszawa ogłoszenia praca | Praca w Warszawie ogłoszenia | Warszawa ogłoszenia |
Koszalin Praca | | Oferty pracy Koszalin | Koszalin ogłoszenia praca | Praca w Koszalinie ogłoszenia |
Gdańsk Praca | Oferty pracy Gdańsk | Gdańsk ogłoszenia praca | Praca w Gdańsku ogłoszenia |